niedziela, 16 czerwca 2013

Relaksujący się wentylem do góry kurczak po palestyńsku

 Przepis odgrzebany wśród starych maminych przepisów z zeszytu "Przepisy matki polki", który tak zatytułowałem jakieś 7-10 lat temu. Przepis mama dostała od Yehii, znajomego Palestyńczyka, leżał sobie w tym zeszycie długie lata, aż w końcu jej sie przypomiało, że go ma. A akurat dobrze się złożyło bo dostaliśmy prawdziwego wiejskiego kuraka. Nie byłem przekonany kiedyś do pieczenia zwierząt w całości, ale tradycyjnie - zrobiłem coś tam i przekonałem się, że nie musi być suche, bez wyrazistego smaku i w ogóle be. Polecando i pozdrawiando, serio!

Składniki :
-1 solidna wiejska kura
-200ml bulionu
-1 szklanka ryżu
-1 papryka czerwona
-1 papryka zielona lub żółta
-2 papryczki chilli
-200g nerkowców
-200g migdałów (płatków lub słupków)
-sok z 1/2 - 3/4 cytryny
-12 ziarenek kardamonu (roztarte)
-1 łyżeczka kuminu
-sól morska / pieprz czarny
-świeża kolendra
-cytryna

Przygotowanie :
1) Kurczaka obgotować 15-20 minut w wodzie z przyprawami jak do rosołu. Wyjąć i przestudzić. Natrzeć kurczaka dodatkową ilością kardamonu, kuminu, pieprzu oraz soli (lub vegety) i nasmarować na grubo oliwą.
2) Ryż ugotować na pół twardo i doprawić do smaku na słoność. Na suchej patelni partiami zrumienić orzechy (migdały dodać później, bo szybciej się zrumienią). Ostudzić.
3) Papryki pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, tak by były lekko twarde. Wymieszać paprykę z ryżem, orzechami, sokiem z cytryny i przyprawami. Doprawić solą i w/w przyprawami według uznania.
4) Kurczaka nafaszerować na ciasno i ścisnąć dupsko wykałaczkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i piec brzuchem do góry godzinę lub półtorej (w zależności od wielkości kurczaka) w temperaturze 180 stopni pod przykryciem z folii, co jakiś czas polewająć wytopionym tłuszczem. 15-20 przed końcem pieczenia usunąć folie, żeby kurczak łądnie się zarumienił.
5) Pozostały ryż przed końcem pieczenia wrzucić do naczynia z kurczakiem (jeżeli jest za dużo tłuszczu wytopionego z kurczaka to odlać) i piec, aż ryż będzie miękki. Podać kurczaka na dużym talerzu, obłożyć ryżem, posypać świeżą kolendrą i ułożyć półplasterki cytryny.

2 komentarze:

  1. Wentylem do góry?, co to znaczy?, skąd takie określenie?

    OdpowiedzUsuń