środa, 12 czerwca 2013

김치 김밥 - Kimchi kimbap

Znów w odkrywaniu koreańskich smaków przyszła mi z pomocą znajoma Rosjanka koreańskiego pochodzenia. Tym razem padło na kimbap czyli jak to niektórzy (jeszcze mi za to zapłacicie!) nazywają "koreańskim sushi". No cóż, tak to chyba najłatwiej nazwać, ale te potrawy się mocno różnią. Nie będę się nad tym zbytnio rozwodził, bo się śpieszę, ale ciekawych odsyłam w odmęty internetu ;)
Tak czy inaczej "koreańskie sushi" jest pyszne i chwila roboty skutkuje ładnym efektem. Nie martwcie się, myslać "o muj borze jakie trudne" to zdjęcie moich pierwszych 'rolek' i powiem wprost, było łatwo!

Składniki :
farsz :
-pół szklanki ryżu krótkoziarnistego (do sushi)
-1 puszka tuńczyka
-1 mała marchewka
-1 ogórek
-1/4 szklanki posiekanego kimchi
-szczypiorek
omlet :
-4 jajka
-pół łyżeczki soli
-czubata łyżeczka mąki
-łyżeczka pasty chilli lub płatków chilli
sos:
-1,5 łyżeczki oleju sezamowego
-1,5 łyżeczki octu ryżowego
-1,5 łyżeczki sosu sojowego
-1 łyżeczka cukru
-pół łyżeczki sezamu

Przygotowanie :
1) Ryż ugotować tak jak do sushi. Przygotować sos mieszająć jego składniki. Gdy ryż ciut przestygnie zalać go sosem i dokładnie wymieszać.
2) Na patelni podsmażyć marchewkę pociętą w grube słupki (przez cała długość marchewki), aż będzie w miare miękka. Ogórka przeciąć na pół, pozbawić nasion i pociąć na długie słupy. Szczypiorek umyć a tuńczyka odsączyć z zalewy.
3) Na największej możliwej patelni zrobić 2 omlety zostawiając trochę surowego jajka do późniejszego "uszczelniania".
4) Omlet przyciąć do formy kwadrata lub prostokąta. Położyć na macie bambusowej, nałożyć ryż (do 3/4 długości omleta) następnie ułożyć marchewkę, ogórka, szczypiorek, tuńczyka oraz kimchi. Zwinąć w rolkę.
5) Łączenia na rolce posmarować obficie surowym jajkiem, delikatnie przełożyć na rozgrzaną natłuszczoną patelni i 'zaspawać' łaczenie.
6) Kroić w kawałki grubości 2-3 cm i podawać z kimczi posypanym sezamem. Smacznego i powodzenia! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz