środa, 19 czerwca 2013

Chłodnik

To są proporcje dla chłodnikożerców - na caaały gar bardzo-mało-kalorycznej zupy na gorące dni.

Składniki :
-2,5 l kefiru
-4 średnie buraki lub 2 pęczki botwinki
-1/1,5 kg ogórków gruntowych
-3-4 duże ząbki czosnku
-pęczek szczypiorku
-pęczek koperku
-pęczek natki pietruszki
-pęczek rzodkiewki (opcjonalnie - jak lubisz dodaj)
-pieprz
-vegeta / sól do smaku

Przygotowanie :
1) Botwinkę umyć, wyrzucić liśćie z jednego pęczka, a resztę botwinki pokroić w kostkę razem z łodygami / Buraki pokroić w drobną kostkę. W takiej ilości wody, żeby przykrywała buraki/botwinkę ugotować je na półtwardo (około 15-18 minut).
2) Do ostudzonej botwinki/buraków dodać kefir, wyciśnięty czosnek, ogórki pocięte w grube pół- lub ćwierćplastry i drobno posiekaną zieleninę. Doprawić na słoność wedle uznania i dodać pieprz.
3) Odstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo. Smacznego! ;)

(Jeżeli wyszło "za mało buraczane" to dodać 1-2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego w płynie.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz