czwartek, 27 czerwca 2013

Szpinak zapiekany z jajkiem z serowo-pieprzową skorupką

 Znowu przypadek zrodził całkiem fajną potrawę. Wyszło tak, że zjadłem śniadanie o 11 a obiad mama (tym razem!) robiła na 13, jak się pewnie domyślacie nie chciało mi się zbytnio jeść, a żeby dobry szpinak się nie marnował to wymysliłem takie cudo...

Składniki :
-500g szpinaku
-2 łyżki śmietany
-2 ząbki czosnku
-sól do smaku
-pół łyżeczki soku z cytryny
-jajka
-starty parmezan
-pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Umyty szpinak z odciętymi ogonkami smażyć ok. 2 minuty na natłuszczonej patelnii cały czas mieszając. Gdy już "zwiędnie" dodać śmietanę i czosnek, doprawić do smaku solą (lub lepiej - vegetą / warzywkiem) i cytryną. Dusić na średnim ogniu, aż większość płynu wyparuje.
2) Formy do zapiekania napełnić gorącym szpinakiem na środku robiąc niewielkie zagłebienie. Wbić na środek jajko - po jednym na formę i zasypać serem ze sporą ilością pieprzu.
3) Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Białko powinno być ścięte a żółtko wciąż lekko płynne. Podawać z kanapkami z bagietki z masłem i surowym szparagiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz