niedziela, 29 września 2013

Pieczone roladki z cukinii z szynką parmeńską

Kolejna porcja prostych śródziemnomorskich smaków - szynka parmeńska, suszone pomidory i świeża bazylia zawinięte w plastry cukinii... Przepis i przygotowanie są banalne a efekt końcowy baaardzo zadowalający ;)



Składniki :
-2 / 3 cukinie
-szynka parmeńska (tyle plastrów szynki ile plastrów cukinii)
-słoiczek suszonych pomidorów (odsączone i posiekane)
-pęczek bazylii
-sól, pieprz
-oliwa z oliwek
-2 ząbki czosnku

Przygotowanie :
1) Cuknię umyć, odkroić z góry kawałek ze skórą a następnie odcinać wzdłuż plastry grubości około 1,5-2mm.
2) Każdy plaster oprószyć solą, zostawić na 30 minut, żeby zmiękł. Następnie osuszyć, oprószyć pieprzem, położyć na całej długości plaster szynki parmeńskiej, kilka kawałków pomidora i przełożyć liśćmi bazylii.
3) Zwinąć, spiąć wykałaczką, posmarować oliwą z rozgniecionym czosnkiem i piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz