czwartek, 5 września 2013

Omlety z brzoskwiniami, bitą śmietaną i czekoladą

Podejrzałem jak Moderatorka z sentymentem przeglądała foto z ostatniego łóżkowego śniadania - omletów z truskawkami i bitą śmietaną - więc sobie pomyślałem, że będzie miała czemu zrobić fotkę do której będzie mogła wzdychać w Anglii. Wczoraj wieczorem wpadłem do mamy po "łapówkę", którą była pełna siatka pachnących brzoskwiń z czyjegoś sadu. Tak zrodził się pomysł. Chciałem to podać na stoliku od komputera (takim łóżkowym) ale znając jej maniere pobudek w stylu " O K*RWA NIE SPIE, PANIKA!!! " i telepnięcia się to mogło sie zakończyć wymianą pościeli :D



Składniki :
-4 jajka
-szczypta soli
-płaska łyżka mąki
-2 brzoskwinie
-200ml śmietanki 30%
-łyżka soku z cytryny
-łyżka cukru pudru
-polewa czekoladowa lub starta czekolada

Przygotowanie :
1) Zmiksować jajka, mąkę i sól na gładką masę. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i usmażyć z obu stron. (2-4 omlety zależnie od upodobań do grubości)
2) Brzoskwinie pozbawić pestek i pociąć na plastry. Śmietankę ubić z cytryną, a gdy będzie już ubita dodać cukier i wymieszać tak by nie opadła.
3) Złożyć omlet na pół, położyć 3 plastry brzoskwini (na jednej połowie) i złożyć znowu na pół. Przystroić bitą śmietaną, czekoladą i resztą brzoskwiń. Na przykład tak jak na zdjęciu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz