piątek, 27 września 2013

Łosoś pieczony ze szpinakiem



Dzisiaj byłam na ogromnych zakupach. Mialam 2 godziny do odebrania małej ze szkoły, więc spokojnie moglam przegrzebać wszystkie pólki ASDA'y. I padło na łososia z makaronem i warzywami. Jak widac nic skomplikowanego, a przygotowanie zajmuje 20 min :)



Skladniki:
-porcja swiezego lososia
-porcja makaronu tagiatelle
-porcja mlodego szpinaku
-porcja zielonych szparagow
-cytryna, ziola, sol, cukier
-troche oliwy,
-troche smietanki 30%


1. Jak widac na zdjeciu obok, bierzemy szparagi i pozbywamy sie niechcianej koncowki.  Lapiemy za dwa konce i przyciagamy je do siebie az pekna. Nastepnie wrzucamy na patelnie z woda (ok 1 cm wys) i przykrywamy. Zdejmujemy z ognia gdy beda miekkawe.





2. Przygotowujemy lososia. Pozbywamy sie osci, kroimy na odpowiednie kawalki. Wklepujemy przyprawy-ziola, ziola, ziola, sol. Wkladamy do naczynia zaroodpornego.




3. Wierzch ryby przykrywamy listkami szpinaku. Wkladamy do piekarnika na ok 20 min.



4. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.







5. Szpinak smazymy na patelni na oliwie z dodatkiem swiezego czosnku (rozgniecionego), mozna ciut poslodzic, a na koniec dodac troche smietanki (uzylam 2 lyzek, ale to zalezy od porcji szpinaku)
6. Gdy losos bedzie gotowy, wycoagamy z piekarnika, zdejmujemy szpinak z wierzchu. Listki powinny byc spieczone, natomiast losos pozostaje delikatny i soczysty. Koniecznie skrapiamy cytryna.
7. Ugotowany makaron, szpinak, szparagi i lososia ukladamy na talerzu. Jemy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz