sobota, 21 września 2013

Pejsate śledzie (po żydowsku)




Składniki :
-1kg filetów śledziowych (solonych)
-3/4 szklanki oleju
-150g koncentratu pomidorowego
-150g rodzynek
-2 łyżeczki cukru
-szczypta soli
-2 łyżki (lub więcej do smaku) octu balsamicznego
-4 cebule

Przygotowanie :
1) Rodzynki zalać wrzątkiem na 5-10 minut i odcedzić. Śledzie moczyć 2-3 godziny co jakiś czas zmieniając wodę. (Spróbować, czy nie są za słone!)
2) Cebulę pokroić w na 4 a następnie w niegrube plasterki. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę dusić, dodać koncentrat, sól, cukier i ocet. Poddusić póki cebula nie będzie w miare miękka (nie przesadzić, bo cebula będzie rozmiękła).
3) Wrzucić rodzynki, lekko przestudzić a następnie dodać pokrojone na 1,5-2 centymetrowe paski śledzi. Wymieszać i odstawić do "przegryzienia" na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz