czwartek, 19 września 2013

Rosół z kur wielu

Tej zupy chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, znany i lubiany (lub też nie) stanowi bazę do niezliczonej ilości potraw i jest obowiązkowym gościem na weselach. Wesel nie lubię i nie chadzam póki co, więc mi bardziej służy za coś na przeziębienie, lekarstwo na kaca i baza wypadowa do innych dań. Przed Wami : ROSÓŁ.



Składniki :
-5 litrów wody
-3 udka
-4 ziela angielskie
-4 liście laurowe
-2 średnie marchewki
-1 średnia pietruszka
-pęczek koperku
-pęczek natki pietruszki
-3 liście pora
-1 łyżeczka ziarenek pieprzu
-1 duża cebula
-2 / 3 łyżki wegety/kucharka

Przygotowanie :
1) Cebulę obrać i opalić na palniku. Kurczaka umyć i odciąć większe kawałki tłuszczu i innych paskudztw. Marchewkę i pietruszkę obrać. Natkę, koperek i pora umyć.
2) Do garnka włożyć wszystkie składniki, zalać wodą i zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i gotować 45-60 minut. (Gotując na małym gazie unika się powstawania szumowin czyli mówiąc prosto - tego syfiastego kożucha).
3) Zupę przelać przez sitko i gotowe! Podawać z makaronem i oddzielonym mięsem z udek, jeżeli lubisz. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz