czwartek, 23 maja 2013

Wołowina na kokosowo-orzechowo


Moja wczorajsza alternatywa dla steków na które o dziwo nie miałem na ów czas ochoty.Robi się dosyć długo, ale nie jest pracochłonne, a co więcej - smak wynagrodzi czekanie ;)


Składniki :
-500g wołowiny
-400ml mleka kokosowego (1 puszka)
-1 łyżka masła orzechowego (grubomielonego)
-garść orzechów ziemnych
-1 łyżka sosu sojowego
-2 łyżki sosu rybnego
-1 cebula
-1 suszona chilli / pół łyżeczki suszonego
-1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
-1 łyżeczka imbiru (proszku)
-1 łyżeczka cukru
-1 biała cebula
-4 ząbki czosnku

Przygotowanie :
1) Wołowinę pociąc na kawałki ciut większe niż 'na gryza'.
2) W garnku wymieszać mleko kokosowe, sos sojowy, orzeszki ziemne i masło orzechowe. Zagotować i dodać pokrojoną wołowinę. Gotować 1-`1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
3) Cebulę, czosnek, chilli, trawę cytrynową, imbir zmiksować z jedną łyżką sosu rybnego i dodać do wołowiny. Gotować kolejne 10-15 minut.
4) Doprawić do smaku cukrem i sosem rybnym. Podawać póki gorące podane na liściach sałaty/szpinaku/jarmużu przystrojone świeżą kolendrą i cząstką cytryny. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz