sobota, 25 maja 2013

Pikantny-ale-słodki kurczak w sosie z orzechów nerkowca

 Tu może kiedyś będzie notka, póki co sam przepis. Przepis mówi sam za siebie a ja idę na śniadanie ;)


Składniki :
-500g piersi kurczaka
-1 szklanka orzechów nerkowca
-200ml jogurtu naturalnego
-pół łyżeczki soli
-2 łyżki octu winnego
-1 łyżka przecieru pomidorowego
-400ml (1 puszka) mleczka kokosowego
-1 łyżka oleju
-150-200ml bulionu
-3 ząbki czosnku
-1 suszona papryczka chilli (ilość w zależności od pożądanej ostrości)
-pół łyżeczki mielonej kolendry
-pół łyżeczki imbiru (proszku, świeżego należy dać łyżkę)
-1 łyżeczka proszku curry
-4 ziarna kardamonu
-1 laska cynamonu
-liście kolendry do przystrojenia


Przygotowanie :
1) Zmiksować orzechy, jogurt i przyprawy, następnie dodać kurczaka krojonego w kostkę na jednego gryza i marynować przez 3-4 godziny.
2) Cebulę posikać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, laskę cynamonu i lekko pokruszonego ziarna kardamonu. Smażyć 7-10 minut aż cebula będzie złoto-brązowa.
3) Do kurczaka dodać bulion, wymieszać i wlać zawartość na patelnie, gdy zawrze dodać mleczko kokosowe i wymieszać. Zagotować ponownie, zmniejszyć ogień i dusić (z uchyloną przykrywką) około 30-40 minut w zależnośći od docelowej kontystencji sosu.
4) Wyjąc laske cynamonu (kardamon też można, ale nie trzeeeeba), odstawić na minutę 'żeby się uspokoiło'. Przystroić posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie posiekanymi uprażonymi orzechami nerkowca. Podawać z chlebkam naan z przepisu poniżej

Chlebki naan :
-1 szklanka mąki
-1/3 szklanki ciepłego mleka
-pół łyżeczki suszonych drożdży
-szczypta cukru
-pół łyżeczki soli
-łyżka jogurtu
-rozgnieciony ząbek czosnku
-łyżeczka nasion czarnuszki
-szczypta sody

Przygotowanie :
1) W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 8 minut. Wymieszać pozostałe składniki, dodać mleko z drożdżami i zagniatać około 4 minut. Ciasto powinno być miękkie ale nie lepić się za bardzo.
2) Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 15 minut, następnie podzielić na 4 częsci i na oprószonej stolnicy/blacie rozwałkować na placki grubości około 2-3mm.
3) Piec na rozgrzanej suchej patelni przez około 1-2 miuty (aż będa rumiane jak trzeba). Podawać na gorąco do wszelakiej maści dań indyjskich.

2 komentarze:

  1. Jadłam wczoraj późnym wieczorem. Nie byłam sama. Albo to kwestia Towarzystwa/Towarzyszki, albo to zwyczajnie najlepsze danie ever. Prawda jak zwykle leży pośrodku...

    OdpowiedzUsuń