wtorek, 7 maja 2013

Sopa de Ajo - hiszpańska zupa czosnkowa

 Trafiłem na przepis w sieci a że koło zupy czosnkowej nie mogę przejść obojętnie to postanowiłem zrobić. Baardzo wsiowy, prosty przepis ale sama zupa smaczna i sycąca aż strach. Jajko w koszulce gotowane w zupie dopełnia wszystkiego gdy spod ściętego białka wypłynie żółtko, pychotera ;)

Składniki:
-6 szklanek chleba razowego pokrojonego w kostkę

-6 szklanek mocnego bulionu
-200g szynki
-13 ząbków czosnku
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-4 jajka
-3 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej)
-posiekana papryczka chilli
-pęczek pietruszki
-sól morska / pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Chleb opryskać delikatnie oliwą i wysuszyć na suchary w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

2) Rozgrzać oliwę, zmniejszyć ogień na mały i smażyć pokrojony w cienkie plastry czosnek aż zacznie przybierać złoty kolor. Następnie dodać szynkę i podsmażyć 2-3 minuty aż tłuszcz się wytopi. Dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać.
3) Grzać kolejną minutę po czym dodać grzanki i wymieszać je tak by oliwa pokryła ja dokładnie. Smażyć razem kolejna minutę lub dwie po czym zalać bulionem - zagotować i gotować 3-4 minuty co jakis czas delikatnie mieszając tak by grzanki nasiąkały tym co wypłynie.
4) Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać a następnie wbić tyle jajek ile ma być porcji. Gotować 3-5 minut aż będą gotowe jajka w koszulkach (białko ścięte, żółtko miękkie) i podawać przystrojone pietruszką i posiekaną chilli. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz