poniedziałek, 27 maja 2013

Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej

Coś mnie naszło na szparagi, ale w trakcie przyrządzania ich przypomniało mi się, że mam jeszcze szynkę parmeńską więc postanowiłem zrobić coś innego!

Składniki :
-500g szparagów
-10-13 plasterków szynki parmeńskiej
-szczypta soli
-100ml wody
-1 łyżka masła
-2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie :
1) Rozgrzać zwykłą patelnie b.mocno, wrzucić oporządzone szparagi, wlać wodę z solą i przykryć pokrywką. "Dusić" je tak na dużym ogniu 3-5 minut zależnie od grubości.
2) Następnie odlać wodę która została na patelni, rozgrzać masło i posmażyć szparagi minutę lub dwie, posypać bułką tartą i ewentualnie doprawić solą.
3) Zawinąć kilka szparagów w szynkę parmeńską i kłaść na gorący grill (lub patelnie grillową) na 20 sekund z każdej strony. Podawać na gorąco - posypane niewielka ilością startego parmezanu. Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz