poniedziałek, 13 maja 2013

김치찌개 Kimchi Chigae

Już wyjaśniam nazwę, ale co bardziej domyślni po fotografii widzą, że to zupa a po tytule że z kimchi czyli "kiszoną koreańska kapustą" ;) Czyli "kimpuśniak" jak to mój padre określił i w sumie trafnie! Bardzo fajna, kwaskowata ostra zupa. A kto jeszcze nie przygotował zapasów kimchi to do roboty! Jak już wcześniej pisałem zupę z kimchi lub ryż smażony z kimchi robi się z mocno sfermentowanej już kapusty którą "ciężko przełknąć" na surowo.

Składniki :
-1 szklanka posiekanego kimczi wraz z "sokiem"
-3 szklanki wody
-300g wieprzowiny (polędwiczki)
-2 dymki
-1 ostra papryczka (chilli)
-3 ząbki czosnku
-1 łyżeczka pasty chilli
-1 łyżka sosu sojowego
-szczypiorek
-sól morska, pieprz czarny
-sok z cytryny

Przygotowanie :
1) Wieprzowinę pokroić w cienkie plastry (najlepiej kroi się lekko zmrożoną). Na niewielkiej ilości oleju smażyć wieprzowinę około minuty. Następnie dodać łyżeczkę pasty chilli  i smażyć aż mięso się do końca zetnie.
2) Posiekane kimczi zalać wodą, dodać wieprzowinę i doprowadzić do wrzenia. Zredukować gaz, dodać wyciśnięty czosnek oraz sos sojowy i gotować na wolnym ogniu 20-25 minut.
3) Dodać posiekane chilli oraz dymkę posiekaną w kółka (lub 1 duża cebulę posiekaną w piórka). Gotować kolejną minutę po czym doprawić do smaku solą i pieprzem (+ sokiem z cytryny jeśli lubisz na kwaśno). Gorącą zupę przystroić posiekanym szczypiorkiem i podawać. Sama lub z michą białego ryżu. Smacznego!

2 komentarze: