sobota, 2 lutego 2013

Salsa awokado


Kto kiedykolwiek styknął się z kuchnią meksykańską (chociażby w amerykańskich filmach) to mniej więcej pojmuje klimat. Bardzo prosty przepis na dip / sos w sumie to guacamole z pomidorem jakby nie patrzeć ; ) Tak czy inaczej, świetnie smakuje jako dodatek na mięsne kanapki, do burgerów lub jako dip do chipsów z tortilli.



Składniki :
-2 awokado
-2 pomidory
-1 duży (2 małe) ząbki czosnku
-sok z 1/3 limonki
-łyżeczka posiekanych liści kolendry
-sól morska, pieprz czarny
-łyżeczka oliwy z oliwek( (opcjonalnie)
-1 mała czerwona cebula

Przygotowanie :
1) Awokado przekoić na pół, wyjąć pestkę i wydłubać łyżką miąższ. (Awokado powinno być miękkie na tyle żeby spokojnie dało się wyciągać łyżką, jeżeli nie jest - owinąć folią, schować w ciemne ciepłe miejsce i wyciągnąć po 2 dniach - dojrzeje!)
2) Cebulę pokroić w b.drobną kostkę. Pomidora sparzyć, oskórować, pozbawić większości nasion i pociąć w kosteczkę.
3) Połączyć składniki w misce, dodać sok z limonki, (oliwę*), posiekaną kolendrę. Wymieszać energicznie (awokado się lekko rozciapie). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz