piątek, 15 lutego 2013

Fish&Chips


Może nie jest to smażona ryba z ociekającymi tłuszczem słonymi frytkami podana na wczorajszym numerze The Daily Mail czy The London Evening Standard, jest trochę bardziej Ą,Ę i przygotowana w zdrowszy sposób + mały bonus ;)



Składniki (2 porcje) :
-500g dorsza (lub innej białej ryby)
-skórka z jedenj cytryny
-2 / 4 ziemniaki
-oliwa z oliwek
-sól morska i pieprz czarny
-cząstki cytryny do podania
dodatkowo* :
-1 łyżka masła
-1 łyżeczka Marmite

Przygotowanie :
1) Filet oczyścić z ości i innych nieporządanych elementów. Przeciąć na pół a następnie podzielić na część grubą i tą cieńszą - brzuszną. Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i grubo mielonym pieprzem, następnie równomiernie posypać skórką z cytryny i docisnąć tak by przyczepiła się do mięsa.
2) Ziemniaki obrać (młode mogą być w mundurkach) i podgotować w osolonej wodzie (tak by były twardawe). Odcedzić i z powrotem przełożyć do garnka (gazu nie wyłączać!), chwile potrzymać na ogniu, aż nadmiar wody wyparuje i polać oliwą tak by po wymieszaniu ziemniaki były w niej całe. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 10-15 minut w opcji grill (lub na największej temperaturze) na złoto.
3) W międzyczasie rozgrzać patelnie grillową, przyprawioną rybę wysmarować oliwą i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. W rondelku rozgrzać masło i rozpuścić w niej Marmite. (Można delikatnie posmarować rybę sosem i dopiero smażyć)
4) Ułożyć rybę na talerzu, wyciągnąć ziemniaki, położyć cząstki cytryny/limonki i listek pietruszki. Sosem z Marmite pokropić ziemniaki i rybę. Jeść wycierając sos (ten z marmite + sok z cytryny) ziemniakami!

2 komentarze:

  1. oj bardzo lubię fish'n'chips! jedno z lepszych dań! z chęcią wypróbuję ten przepis, bo u mnie ostatnio królują ryby :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się do ryb powoli przekonuję odkąd sam zacząłem gotować! ;)
    Jest z czego wybierać, trzeba przyznać. Jak masz gdzie zdobyć Marmite to koniecznie z tym sosem bo zupełnie zmienia smak dania! ;)

    OdpowiedzUsuń