wtorek, 19 lutego 2013

Brokuł w sosie ostrygowym z orzeszkami ziemnymi





Składniki (1-2 porcje) :
-1 brokuł
-pół papryczki chilli
-2 łyżki orzeszków ziemnych
-2 łyżki sosu ostrygowego
-2 łyżki oleju (ja użyłem sezamowego)
-1 łyżka sosu sojowego
-1 łyżka soku z limonki (ewentualnie cytryny)
-1 ząbek czosnku
-pół łyżeczki imbiru
-pół łyżeczki płatków chilli
-1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Przygotowanie :
1) Brokuła pociąć na jak najmniejsze różyczki, umyć i osuszyć. 
2) W garnku rozgrzać olej do wysokiej temperatury i podsmażyć brokuła około 1 minuty cały czas mieszająć. Następnie dodać płatki chilli, imbir i czosnek i smażyć kolejną minutę mieszając co chwilę.
3) Dodać około 50-75 ml wody i przykryć garnek pokrywką i dusić (nie zmniejszając ognia) minutę lub 2. Wlać sos sojowy i ostrygowy, wymieszać i dusić kolejne 2 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, skropić sokiem z limonki i przełożyć do misek/na talerze. Podawać posypane orzeszkami ziemnymi (najlepiej niesolonymi) i cienko posiekanym świeżym chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz