sobota, 9 lutego 2013

Aromatyczna zupa-krem z cieciorki i czerwonej fasoli

Owoc moich nocnych kuchennych fantazji po treningu, kiedy za dużo siły miałem żeby zasnąć więc zrobiłem coś pożytecznego - zupę krem dla Mamy na dyżur.



Składniki :
-750ml bulionu
-500g cieciorki (2 puszki)
-400g pomidorów (1 puszka)
-100g jogurtu naturalnego
-2 łyżki oliwy
-4 ząbki czosnku
-1 świeża chilli
-1 cebula
-1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
-1 łyżeczka nasion kolendry
-1 łyżka białego sezamu
-1 łyżka czarnego sezamu (opcjonalnie)

Przygotowanie :
1) W garnku (3 litrowym) rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę pociętą w kostkę, aż będzie miękka. Następnie dodać kumin, pokruszone nasiona kolendry (lub proszek), wyciśnięty czosnek i posiekane chilli (z lub bez gniazd nasiennych) i smażyć około 15-30 sekund. Następnie zalać bulionem. Dodać pomidory z puszki i zagotować.
2) Dodać odsączoną cieciorkę i gotować kolejne 10 minut. Dodać fasolę z grubsza pozbawioną zalewy i gotować jeszcze 5 minut.
3) Dodać biały sezam i zmiksować na gładką masę cały czas gotując. Zdjąć z ognia, połączyć z jogurtem, wymieszać dokładnie i dodać czarny sezam. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Podawać przystrojone jogurtem i natką pietruszki, najlepiej z grzankami i łyżką całej cieciorki na porcje. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz