niedziela, 24 lutego 2013

Honey&Whisky Pancakes a 'la Wrocław

Z rana dostałem zamówienie na pancakes, czyli takie grube puszyste naleśniki podawane z syropem klonowym. Onego syropu nie bylo, 4 pierwsze próby wylądowały w śmietniku ale za to jest powstał ultimate pancake recipe!! ;)



Składniki (4 nal.eśniki) :

-1,25 szklanki mąki
-1 jajko
-3/4 szklanki mleka
-75 ml śmietany 30%
-2 łyżki sosu (przepis poniżej)
-pół łyżeczki s
-1/4 lub 1/3 szklanki cukru pudru

sos :-75ml whisky / burbonu
-3 łyżki miodu
-sok z połowy limonki


Przygotowanie :
1) Na patelni podgrzać i wymieszać składniki sosu, gotować 2-3 minuty aż trochę odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
2) Wymieszać pozostałe składniki (w tym 2 łyżki sosu) i blenderem przerobić na gładką masę, można delikatnie podlać whisky dla wzmocnienia smaku. Odstawić na 3 minuty.
3) Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, zmniejszyć gaz na średni, wlać 1/4 masy i smażyć kilka minut aż spód się podpiecze i łatwo będzie przewrócić na drugą stronę. Zrumienić z drugiej strony i tak analogicznie zrobić resztę.
4) Pancakes polać sosem i ozdobić bitą śmietaną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz