poniedziałek, 11 lutego 2013

Bazyliowy omlet z suszonymi pomidorami, parmezanem i rukolą

Wrócilem głodny do domu, planów na obiad i składników zbytnio też nie było więc pomyślałem o omlecie, ale nie takim z dżemem, na słodko, tylko o czymś co po 8 godzinach na uniwersytecie mnie napasie fest.



Składniki :
-3 jajka
-spora szczypta soli
-pół łyżeczki mąki
-5-6 listków bazylii
-3 łyżki tartego parmezanu
-5 suszonych pomidorów
-1 ząbek czosnku
-garść rukoli
-oliwa z oliwek
-pieprz czarny


Przygotowanie :
1)
W kubku rozbełtać jajka z solą i mąką. Suszone pomidory pociąć w drobniutką kostkę.
2) Na patelni rozgrzać cienką warstwę oliwy z oliwek i podsmażyć suszone pomidory z czosnkiem. Pomidory rozprowadzić w miarę równomiernie na całej powierzchni i wlać mieszankę z kubka. Poruszać patelnią tak by jajko rozprowadziło się na całym dnie. Po około minucie, gdy spód się podpiecze przewrócić na drugą stronę i podpieczoną stronę posypać parmezanem / Grana Padano i porwanymi listkami bazylii.
3) Smażyć chwilę aż omlet będzie ścięty z obu stron. Następnie przełożyć na talerz, na środek położyć garść umytej rukoli, przystroić liściem bazylii delikatnie oprószyć pieprzem i polać niewielką ilością oliwy i octu balsamicznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz