wtorek, 22 października 2013

Sos pomidorowy (do pizzy)

Zdjęcie celowo jest tak paskudne, żeby pokazać Wam jak sos jest pyszny - tak na zasadzi kontrastu. Idealnie nadaje się do pizzy jak sos poboczny lub jako ten właściwy - na pizzę.


Składniki :
-400g (puszka) krojonych pomidorów
-100ml mocnego bulionu
-2 ziela angielskie
-2 liście laurowe
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-szczypta cukru
-sól/pieprz

Przygotowanie :
1) Czosnek drobno posiekać. Pomidory zmiksować (lekko, tak by było czuć ich kawałki).
2) Rozgrzać na patelni oliwę, gdy będzie gorąca dodać czosnek, gdy zacznie intensywnie pachnieć zalać go pomidorami z bulionem.
3) Dodać ziele angielskie,cukier i liście laurowe, doprowadzić do wrzenia i gotować 10-20 minut, aż sos będzie gęsty.
4) Pod koniec gotowania sosu można dodać po szczypcie oregano i bazylii, jeżeli to ma być sos pomidorowo-ziołowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać do pizzy, na kanapki lub nawet z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz