sobota, 12 października 2013

Ruskie naleśniki


Nie, nie chodzi tu o tak zwane bliny. Chodzi po prostu o naleśniki z farszem jak z pierogów ruskich, podpieczone ze skwarkami i podane z zimną kwaśną śmietaną. Jak ktoś jest fanem ruskich pierogów to to danie jest nawet lepsze! <3



Składniki :
ciasto :
-200g mąki pszennej
-2 jajka
-250ml mleka
-200ml gazowanej wody
-łyżeczka cukru
-1/2 łyżeczki soli
farsz :
-300g ugotowanych ziemniaków (w osolonej wodzie ofc)
-350-400g gram białego sera
-1 duża cebula, w kostkę zesmażona na złoto
-sól pieprz

Przygotowanie :
1) Zmielić razem i wymieszać ser i ziemniaki. Dodać podsmażoną cebulę, doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli wydaje się zbyt suche - dodać łyżke roztopionego smalcu ze skwarkami. (Ziemniaki można zastąpić kaszą jaglaną.)
2) Wymieszać dokładnie składniki ciasta. Wlać niedużą porcję ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnie i smażyć, aż będą podpieczone. Powtarzać do zużycia całego ciasta.
3) Nałożyć porcje farszu na naleśnik i zwinąć.
4) Smazyć na niewielkiej ilości smalcu (za to z dobrą ilością skwarków), aż będzie złoty. Podawać polane śmietaną i posypane pieprzem. Smacznego!

*Nie róbcie za grubych bo farsz wam się nie odgrzeje na patelni. Lub wrzucajcie na chwile do mikrofalówki przed pieczeniem, co by farsz był gorący.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz