poniedziałek, 21 października 2013

Różowy&Żółty Koktajl


Ostatnio koktaj to moje codzienne drugie sniadanie. Po pierwsze bardzo szybki do przygotowania (pod warunkiem, ze masz blender) po drugie pyszny, po trzecie bardzo zdrowy. (Ponoć najzdrowsze są te zielone, ale zacznę od tych...) Wiadomo nie kazdy ma czas przyjmowac dziennie 5 porcji owocow, wiec wystarczy poswiecic 5 min na zrobienie koktajlu i zabrac do pracy, albo popijac siedzac przy komputerze.



Różowy-składniki:
-duza garsc malin
-duza garsc borówek amerykanskich
-pol szklanki mleka (ja uzylam mleko waniliowe)
-plaska lyzka pylku kwiatowego
-duza lyzka miodu
-mala lyzeczka soku z cytryny

Żółty-składniki:
-1 duży, bardzo dojrzały banan
-1 duże jabłko
-ok 100-150 ml toniku
-10 czarnych winogorn


1) Wszystko wymieszać w blenderze.
2) Pić :)

A żeby Was dodatkowo zachęcić do robienia koktajli...

BORÓWKI- To owoce, które doskonale dbaja o nasz mózg. Chronia go przed starzeniem, wspomagaja pamiec. Doskonale wpływaja równiez na wzrok.

MALINY- Odmładzaja, dbaja o serce i dobry nastrój. Wzmacniaja naczynia krwionosne, wspieraja układ odpornościowy, zapobiegają infekcjom. Dostarczają też sporo witamin z grupy B i witaminę C. Co lepsze- przeciętnie 100 g tych owoców zawiera tylko 47 kcal, a zarazem ma mnostwo blonnika, który najpierw cię nasyci, a potem usprawni trawienie :)

PYLEK KWIATOWY- Reguluje  przemiane materii, poprawia dzialanie ukladu trawiennego, a u osób otylych doprowadza do spadku wagi. Oslania i przy okazji pomaga watrobie sie regenerowac. Pylek kwiatowy jest dosc istotnym zródłem witamin np. A, E, D, B1, B2, B6, C, kwasy: pantotenowy, nikotynowy i foliowy oraz biotyna, rutyna i inozytol. Chyba nie musze wymieniac dalej...

MIOD-Naturalny antybiotyk, wykazuje tez dzialanie przeciw próchnicze, obniza cisnienie i poprawia krazenie krwi, wspomaga odpornosc, przeciwdziala zaparciom, wzdeciom, zapobiega wymiotom, wywiera lekkie dzialanie nasenne i uspokajajace. Spozycie miodu po wysiłku umozliwia w krótkim czasie powrót do równowagi i odnowienie zasobów energii.

BANANY- posiadają dużo wartości odżywczych. Zawierają m.in. potas. Są również źródłem witaminy C i błonnika. Daje to poczucie sytości i ogranicza spożycie przez nas innych, bardziej tuczących pokarmów.

Banany zawierają również magnez zwany „minerałem antystresowym", wpływa on na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów.

JABŁKA
oczyszczają organizm z substancji trujących, chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz