sobota, 2 marca 2013

Tagliatelle z kurkami w białym winie

Miałem jakoś zagospodarować kurki z zamrażałki i postanowiłem zrobić kurki, jednak w drogę wszedł mi Antonio Carluccio z tym przepisem ;) Żałuje że nie zrobiłem tarty w sumie, ale to danie też jest dobre! ;)



Składniki (2-3 porcje) :

-400g grzybów (kurek)
-50ml białego wina
-250 ml bulionu
-1 papryczka chilli
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki posiekanej pietruszki
-6 łyżek oliwy z oliwek
-250g makaronu tagliatelle (wstążki)

Przygotowanie :
1) W garnku wstawić osoloną wodę. Gdy zacznie się gotować - wrzucić makaron.
2) Oczyszczone grzyby pokroić w kawałki "na gryza" a chilli i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i chwile podsmażyć czosnek i chilli. Następnie dodać grzyby i podsmażyć minutę.
3) Dodać wino, gdy to zredukuję się prawie całe dodać bulion i gotować aż makaron będzie gotowy a sos zgęstnieje.
4) Dodać do sosu posiekaną pietruszkę i odcedzony makaron. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt suchy podlać wodą z gotowania klusków lub winem. Smacznego!
4) Wymieszać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz