sobota, 16 marca 2013

Bigos pieczony z czerwonym winem


Przepis dedykowany studentom-słoikom i normalnym miłośnikom bigosu! ;)



Składniki :
-1,5kg kapusty kiszonej
-2 duże cebule
-0,5kg boczku wędzonego
-0,5kg karczku lub szynki
-duża garść suszonych śliwek
-3 ziela angielskie
-2 liście laurowe
-kilka suszonych grzybów
-150-200g koncentratu pomidorowego
-szklanka wytrawnego czerwonego wina
-sól morska
-pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Kapustę wrzucić na minutę do wrzątku na 1 minutę, odcedzić i przełożyć do garnka. (Wody powinno być tyle by zakrywała kapustę.) Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoto, następnie wyjąć a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
2) Karczek/szynkę doprawić solą i pieprzem (lub vegetą) i usmażyć na wytopionym tłuszczu (jeśli na patelnie zostało mało tłuszczu, dodać trochę smalcu. Śliwki w zależności od wielkości pokroić na połówki lub ćwiartki.
3) Wymieszać kapustę z pozostałymi składnikami, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Gorący bigos można przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, ustawić dnem do góry do wystygnięcia. Tak przygotowany bigos może być przechowywany nawet do roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz