środa, 20 marca 2013

Panino z tuńczykiem / Panino meksykańska

Panino / panini - 'zgrzewana' kanapka z ciabatty z różnym nadzieniem. Dla bardziej zainteresowanych link do wikipedii angielskojęzycznej bo na polskiej to definicja szczątkowa jedynie jest ;) Ja swoje robiłem na bułkach-ciabattach z Lidla, bo się do tego zajebiście nadają, wymiarowo, smakowo i cenowo! Kolejnym plusem jest to że to bardzo dobra opcja na wykorzystanie podeschłego pieczywa. Do dzieła!

Panino con il tono :
-2 ciabatty (najlepiej te co wspomniałem)
-1 puszka dobrej jakości tuńczyka
-mały pomidor
-mała czerwona cebula
-16 oliwek, czarne i zielone
-garstka rukoli
-odrobina majonezu
-pół kulki mozzarelli



Przygotowanie :
1) Ciabattę przeciąć na pół. (Można troszkę miąższu wydrążyć żeby więcej zmieścić do środka!)
2) Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, a tuńczyka odsączyć z zalewy.
3) Warstwami układać składniki na połowach ciabatty i posmarować warstwę tuńczyka niewielką ilością majonezu (najlepiej by składniki "suche" tj. sałata, ser, rukola itd miały bezpośrednio styczność z bułką, to zapobiegnie 'przesiąkaniu pieczywa')
4) Zawinąć ciasno w folię aluminiową i ścisnąć w grillu / specjalnej maszynie do panini (której też nie posiadam :D ) i grillować 4-5 minut zależnie od mocy urządzenia.



Panino mexicano :
-2 ciabatty
-6 plasterków szynki
-mały pomidor
-mała czerwona cebula
-pół awokado
-garstka startego żółtego sera
-2 papryczki jalapeńo (lub peperoni z zalewy)
-2 łyżki salsy lub innego "meksykańskiego" sosu




Przygotowanie :
1) Ciabattę przeciąć na pół. (Można troszkę miąższu wydrążyć żeby więcej zmieścić do środka!)
2) Warzywa umyć, osuszyć i pokroić na plasterki.
3) Na połowie ciabatty ułożyć ser i posiekane jalapeńo, na drugiej szynkę, cebulę, awokado. Wierch bułki delikatnie zmoczyć i piec 3-4 minuty w temp 200 stopni w piekarniku.
4) Dodać sałatę, pomidora i posmarować odrobiną salsy. Złożyć połowy bułki i jeść!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz