poniedziałek, 4 marca 2013

Zielone pieguski


Składniki (15-20 ciastek) :
-150g zielonego masła
-szklanka mąki
-pół szklanki cukru pudru
-3/4 szklanki grubo pokruszonych orzechów włoskich
-3/4 szklanki czekolady posiekanej w kostki
-2 łyżeczki wiórków kokosowych
-1 jajko



Przygotowanie :
1) Ciepłe masło dokładnie wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, następnie dodać jajko i zmiksować na jednolitą zieloną masę.
2) Nie przestając miksować dodawać partiami mąkę aż powstanie ciasto. Dodać orzechy, wiórki i czekoladę i dobrze połączyć, tak by dodatki były równomiernie w całej masie. Odstawić do zamrażalnika na 5-8 minut.
3) Uformować ciastka (tj, wziąć niedużą kulkę i spłaszczyć w dłoniach na wielkość 'pieguska' tj, około 5-7 cm średnicy) i położyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
4) Piec w temperaturze 175 stopni 20-25 minut - lub krócej (mają być być rumiane z góry). Konsumować z rozsądkiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz