piątek, 29 marca 2013

Crème brûlée

Tłuszcz! Cukier! Wysoka kaloryczność! Karmel! Jeśli opis Cię nie odstraszył to smak na pewno zrekompensuje dodatkową fałdę której można się nabawić obżerając się tym! Bardzo kremowy, słodko-waniliowy deser z chrupką skorupką z karmelu. Dla me bomba, ale raz na długi czas!


Składniki :

-500 ml śmietanki +30%
-6 żółtek
-1/3 szklanki cukru pudru
-pół laski wanilii
-brązowy cukier do posypania

Przygotowanie :
1) Laskę wanilii przeciąć w pół, wyskrobane ziarenka dodać do śmietanki wraz z połówkami. Zagotować na malutkim ogniu śmietankę z wanilią i cukrem. Przestudzić.
2) Żółtka rozbełtać mikserem - nie na puszysto i powoli dodawać śmietankę cały czas mieszając. Mikstura ma się nie napowietrzać!
3) Przelać do kokilek (można używać sita do odpowietrzenia kremu jeśli zajdzie potrzeba) i piec 50 minut w temperaturze 100 stopni. Odstawić na wystygnięcia.
4) Wierch posypać cukrem brązowym i skarmelizować palnikiem uważając by nie przypalić!

Smaczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz