środa, 13 marca 2013

Chicken Tortilla Soup

Bardzo sycąca, ostra zupa z prażonymi tortillami, dla mnie to lepsza wersja tradycyjnego tortillowego wrapa. Przygotowanie bardzo łatwe, tylko trzeba uważać z przyprawami bo można przesadzić z ostrością!!! ;)



Składniki (4 porcje) :
-1 filet z kurczaka
-1,2 l bulionu
-800g pomidorów w kostkę (2 puszki)
-1 łyżeczka pieprzu czarnego
-1 łyżeczka kuminu
-szczypta zmielonych ziaren kolendry
-1 duża biała cebula
-2 duże ząbki czosnku
-5 łyżek oliwy z oliwek
do podania :
-starty ser Dziugas / Cheddar
-świeża kolendra
-śmietana 12%
-posiekana papryczka chilli
-tortilla

Przygotowanie :
1) Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę i czosnek posiekane w kostkę - aż będą miękkie.
2) Zalać cebulę i czosnek bulionem, dodać pomidory (im większa kostka tym lepiej), dodać kumin i pieprz. Gotować na małym ogniu 45 minut.
3) Kurczaka pokrojonego w drobną kostkę i przyprawionego solą i pieprzem (lub warzywkiem/vegetą) podsmażyć na złoto na pozostałej oliwie (3 łyżki). Placki posmarować oliwą i piec w temperaturze 200 stopni kilka minut aż będą chrupiące.
4) Do zupy dodać kurczaka i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą.
5) Na talerz wlać porcje zupy, dodać posiekane chilli, łyżkę śmietany, posypać serem i kolendrą, wcisnąć cząstkę limonki i podawać z "chipsami tortillowymi". Smaczego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz