czwartek, 21 marca 2013

Wołowina z salsą / Dip do nachos


 Na początku było awokado i tortilla które za dzień-dwa przestałyby być zdatne do spożycia, więc powstała salsa i 'czipsy'. Niestety była niezbyt dobra więc powędrowała do lodówki na czas siłowni i angielskiego. O dziwo po powrocie i drobnych zabiegach kosmetyczno-kuchennych nabrała głębokiego smaku i okazała się pyszna. Wyszło jej na tyle dużo, że postanowiłem porzucić jedzenie tradycyjnego steka na rzecz kombinatoryki kuchennej. Plany były dwa ale w czasie produkcji nie mogłem się oprzeć i opierdzieliłem pół mięsa... Poniżej przepis na cały kubeł salsy która świetnie nada się jako dip do nachosów i przepis na 'sałatkę' / wołowinę z salsą, nie wiem jak to nazwać w sumie ;)



Salsa :

-1 puszka pomidorów w kostkę (400g)
-1,5 lub 2 małe awokado
-płaska łyżeczka kuminu
-płaska łyżeczka zmielonej kolendry
-łyżka soku z limonki / cytryny
-chilli / jalapeńo / piri-piri (ilości dowolna, ja dałem opór dużo bo lubię na ostro)
-sól morska / vegeta do smaku
Przygotowanie :
Wszystkie składniki zmiksować w mikserze. Najlepiej nie na gładką masę bo miło jak ona taka nie jest ;)


Składniki (
1-2 porcje) :
-2 steki wołowe (300-400g razem)
-5-6 liści sałaty lodowej
-sól morska / pieprz czarny
-2 tortille
-salsa

Przygotowanie :
1) Mięso (w temperaturze pokojowej) wytrzeć do sucha, natrzeć solą i grubo zmielonym pieprzem. Następnie pokryć nieduża ilością oleju.
2) Na patelni roztopić masło i dodać olej. Kiedy będzie mieszanina będzie naprawdę gorąca położyć kawałki mięsa i smażyć około 4-5 minut z każdej strony przekręcając tylko raz (im cieńszy stek tym krócej smażyć). Zdjąć z patelni, odłożyć do miski na minutę przykryte folią.
3) Tortillę zwilżyć oliwą, pokroić na mniejsze "trójkąciki" i piec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni aż będą chrupiące. (Zajmie to około 3-5 minut)
3) Steki pokroić na cieniutkie paski. Miskę wyłożyć poszarpaną sałatą, ułożyć kopiec z mięsa i polać w około salsą i powtykać w nią podpieczoną tortillę. Smacznego!

Resztę salsy można zużyć na kanapkach lub jako dip do nachos.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz