poniedziałek, 4 marca 2013

Jajka zapiekane z białą kiełbasą



Składniki (1 porcja) :
-2 jajka
-50g białej kiełbasy (2 małe cienkie kiełbaski)
-2 łyżki posiekanej cebuli
-2 łyżki posiekanej w kostkę papryki
-szczypta rozmarynu
-sól morski
-pieprz czarny
-starty ser do posypania (Grana Padano, Dziugas, parmezan)

Przygotowanie :
1) Kiełbaski pokroić w kostkę i wraz z cebulą zrumienić na patelni pod sam koniec dodając rozmaryn.
2) Do foremki przesypać gorące składniki, wbić jedno jajko, odrobinę posolić i popieprzyć i dokładnie wymieszać. Temperatura z kiełbasy powinna ściąć jajko.
3) Na wierch wbić drugie jajko starając się by żółtko było na samym środku, oprószyć solą i pieprzem.
4) Piec w temperaturze 190 stopni 6 minut, następnie posypać wierch serem i piec aż ser się zapiecze (5-8 minut). Podawać na gorąco z chlebem. Ja przystroiłem jeszcze rukolą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz