czwartek, 7 marca 2013

Wiejski krem z whisky

Przepis który dostałem od Kuby W. na cebulową wyszedł troszkę zbyt ziemniaczany ( Jeszcze mi za to zapłacisz, Piotrusiu Panie!! ), więc dodaliśmy więcej cebuli, whisky ale wciąż czegoś brakowało - w ruch poszedł tymianek i podsmażona wiejska kiełbacha - wyszła może nie cebulowa ale pyszny sycący krem ;))



Składniki :
-1,5 l bulionu
-4 średnie ziemniaki
-8 cebul
-100ml whisky
-100-150g kiełbasy
-łyżeczka tymianku
-sól morska, pieprz czarny
-3 porządne kromki razowego chleba (najlepiej na zakwasie)


Przygotowanie :
1) Z
iemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w bulionie do miękkości.
2) Cebule pokroić w kostkę i mocno zbrązowić (nie tylko blanszować) a pod koniec wlać whisky i wymieszać tak, by whisky wymyło wszystko co się przypaliło. Jeżeli nie masz olbrzymiej patelni to cebule smaż w 2-3 partiach ;)
3) Cebulę dodać do bulionu z ziemniakami. Na patelni (nie mytej po cebuli) podsmażyć chwile chleb pokrojony w kostkę, następnie wlać około szklanki bulionu (tego z garnka) i użyć chleba jak gąbki - do wyczyszczenia patelni. Wlać zawartość patelni do garnka i zmiksować na gładką masę.
4)Na suchej patelni (jeśli kiełbasa jest bardzo chuda - dodać odrobinę smalcu) podsmażyć pokrojoną w niedużą kostkę kiełbasę. Krem doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dodać tymianek i kiełbasę. Wymieszać i ewentualnie znowu doprawić, enjoy!

2 komentarze:

  1. A nie ostrzegałem? :) Proszę o wybaczenie ;)

    Nie omieszkam przetestować poprawionego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałem o tym ostrzeżeniu ale koniec końców wyszło pycha więc i tak dzięki za przepis! ;)

      Usuń