sobota, 14 grudnia 2013

Chili sin carne (Versión del estudiante)

Był już przepis na poważne chili con carne i szybkie chili con carne, teraz czas na jeszcze szybsze chilli sin carne, czyli chili bez mięsa! Nie, nie zmieniam się w wegeciotę, nie zmieniam orientacji ani nie przechodzę na zła stronę mocy, po prostu tak wyszło i nada to zaakceptować! ;) Mięsa nie ma, ale udało mi się zrobić pełny gar szamy za jakieś $5 co jest małym krokiem dla człowieka, ale wielkim krokiem do oszczędzania. W swoim przepisie użyłem suszonej cieciorki, którą wcześniej obgotował w mocnym bulionie, jeśli będziecie używać tej z puszki ( juz ugotowanej ) to po prostu podkręćcie trochę słoność i powinno być git! Można serwować z ryżem lub jeść samo, bo jest na tyle tanie, że nie trzeba zapychacza ;)




Składniki :
-800g pomidorów w kostkę (2 puszki)
-1 łyżka oleju
-1 puszka (standardowej wielkości) kukurydzy
-1 / 2 papryczki chilli
-1 duża cebula
-1,5 szklanki ugotowanej cieciorki (1 puszka)
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka kuminu
-1 łyżeczka mielonej kolendry
-1/2 łyżeczki proszku papryki
-sól morska
-sok z cytryny

Przygotowanie :
1) Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, a chilli pozbawione gniazd nasiennych w plasterki. Na suchej patelni uprażyć kumin i kolendre (ogrzewać, aż zaczną mocno pachnieć), dodać olej i usmażyć cebulę, czosnek i chilli, aż będą miękkie - około 1-2 minuty.
2) Dodać pomidory, proszek papryki i zmiksowaną na papkę kukurydzę. Zagotować.
3) Dodać cieciorkę, zagotować i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.
4) Podawać z ryżem (lub bez) przystrojone posiekaną kolendrą i cząstką cytryny. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz