poniedziałek, 16 grudnia 2013

Koktajle owocowe: mango i awokado

 Ostatnio zrobiłam koktajl z melona, banana i awokado. Nie byłam bardzo zaskoczona, że nie jest dobry, choć spodziewałam się, że to będzie wina awokado, natomiast to melon psuł smak. Awokado jednak jest bardzo zdrowe, a poza tym miałam pod dostatkiem, więc zaczęłam kombinować i się udało...


Koktajl żółty:
- 1 mango
- 1 soczyste jabłko
- 1 banan
- duża łyżka miodu płynnego
- ok 100-150 ml wody

Koktajl zielony:
- 1 soczyste jabłko
- 1 banan
- 1 awokado
- duża łyżka miodu płynnego
- ok 100-150 ml wody
- ok 50-100 ml single cream (zamieńcie na mleko)



Dlaczego na wodzie? Bo mniej kalorii, a konsystencja bardziej płynna.
Teraz uzupełnienie wiadomości o wartościach odżywczych:

MANGO(100g=67kcal) -Zawiera wiele soli mineralnych, dużo witamin świetnie wpływających na urodę – z grupy B, C, A, PP, a także magnez, potas i wapń. Znajdziemy w nim duże ilości miedzi, która jest niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek. Owoc mango wykorzystywany jest także w kosmetyce pielęgnacyjnej. Wyciśnięty z owocu olejek, ze względu na swoje właściwości nawilżające i regeneracyjne, jest często głównym składnikiem kremów, balsamów, szamponów i odżywek do włosów.


 AWOKADO(100g=160kcal)- oferuje całe bogactwo dobroczynnych składników: pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoteny a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik. Awokado to zbawienny pokarm dla kobiet w ciąży, anemików czy osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego, a także wyjątkowy witaminowy rarytas dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru.
Składniki chemiczne zawarte w awokado pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży i młody wygląd. Dzięki zawartości witaminy A oraz E jest wspaniałym środkiem dla skóry, zarówno kiedy go jemy na surowo, czy też sporządzamy z niego maseczki :)

a o jabłkach i reszcie składników dowiecie się TU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz