poniedziałek, 2 grudnia 2013

Salad Niçoise

Pewnie część z Was się spotkała z sałatką nicejską, bo tak jej nazwa brzmi po polsku. Dla tych co się nie spotkali, niczego strasznego, można zrobić sobie w domu. Jest to typowa "composed salad" czyli sałatka w której nie miesza się składników, a jedzący sam sobie łączy smaki. Bardzo prosta i daje wiele, wiele możliwości aranżacji na talerzu, ja pokazuję swoją w miare prostą i bez bajerów. Zdjęcie robione niestety telefonem, więc jakość do dupy. Czas na przepis!!



Składniki (2 porcje) :
-2 jajka ugotowane na "średnio-twardo"
-50g fasolki zielonej
-4 małe ziemniaki (~300g)
-2 / 4 fileciki anchovies
-50g odsączonego tuńczyka
-2 nieduże pomidory (~150g)
-8 czarnych oliwek
-100g sałaty rzymskiej
-3 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżka octu winnego

Przygotowanie :
1) Ważywa dokładnie umyć. Pomidory pokroić w ćwiartki/cząstki. Ziemniaki ugotować w mundurkach i pokroić na ćwiartki lub cząśtki, zależnie od wielkości ziemniaka.
2) Wymieszać oliwę z octem (powstanie vinaigrette), odstawić na bok. Fasolkę pozbawić końcówek, (opcjonalnie przeciąć na pół) i zblanszować (wrzucić na gotującą wodę na 1-3 minuty a następnie zanurzyć w bardzo zimnej wodzie).
3) Sałatę wymieszać z sosem vinaigrette. Ułożyć według własnej fantazji, lub tak jak na zdjęciu i podawać! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz