czwartek, 18 września 2014

Tarta z brokułami i beszamelem

Nie jest to zwyczajna tarta, bo spód jest zrobiony z ciasta pizzowego. Danie to powstało z resztek ciasta i tego co miałem w lodówce - prawie niczego, ale musiałem zrobić coś, więc trzeba było ruszyć głową!





Składniki :
-0.5 porcji ciasta na pizzę
-1 duży brokuł ugotowany al-dente

sos:
-15g masła
-15g mąki
~szklanki mąki
-sól, pieprz


Przygotowanie :
1) Małe foremki wyłożyc ciastem rozwałkowanym na grubość ~2cm. Wyłożyć papierem, obciążyć grochem i piec ~5-7 minut w temperaturze 220*C.
2) Na gorące masło wsypać mąkę, smażyć mieszająć, aż będzie miało konsystencje mokrego piasku. Wlać mleko, cały czas mieszająć, aż do uzyskania gładkiego, gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
3) Do upieczonych (prawie) foremek przełożyć gorącego brokuła (doprawionego solą i ~2 ząbkami czosnku), zalać beszamelem i posypać startym parmezanem. Piec 3-5 minut, aż ser z wierchu się zapiecze na złoto.
4) Podawać z sosem tatarskim, odrobiną wędzonej papryki i świeżym ogórkiem skropionym tabasco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz