czwartek, 4 września 2014

Fish Sarciado (Filipiny)

Pierwszy przepis z serii "Kuchnia regionalna" z całego świata ;)
Prosty przepis na filipińską smażoną rybę w całości z lekkim sosem i ryżem Basmanti.




Składniki :
-1 ryba morska (500g)
-pół łyżeczki grubomielonego pieprzu
-1 młoda cebulka ze szczypiorkiem
-2 ząbki czosnku
-2 jajka
-20ml sosu rybnego
-2 pomidory


Przygotowanie :
1) Na patelni rozgrzać ~2-3cm oleju. Rybę umyć, osuszyć i natrzeć niewielką ilośćią soli. Obsmażyć na złoto z obydwu stron. Rybę przełożyć na ręcznik kuchenny do odcieknięcia.
2) Na czystej patelni rozgrzać ~2 łyżeczki oleju, smażyć pociętę w kostkę pomidory, cebulę i czosnek, gdy zmiękną dodać sos rybny i czarny pieprz. Wbić jajka, dodać 1 łyżkę wody i smażyć, aż jajka się zetną. Doprawić do smaku solą
3) Rybę ułożyć na ugotowanym ryżu. Polać sosem i posypać posiekaną młodą cebulką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz