piątek, 26 września 2014

Pulled pork x BBQ tacos

Pulled pork czyli (chyba) po polsku "czesana wieprzowina". Charakterystyczna dla kuchnia południowych stanów (zgniłych, imperlialistycznych) Stanów Zjednoczonych Ameryki, jest również obecna w kuchni azjatyckiej i meksykańskiej. Tutaj podam przepis na podstawową wieprzowinę.





Składniki :
-1kg szynki wieprzowej
-1,5 łyżeczki papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
-2 łyżki sosu worcester
-0,5 łyżeczki pieprz czarnego
-płaska łyżeczka soli
-łyżka oliwy z oliwek
-Chipotle Tabasco / Smoked MadDog (wedle upodobań, ja użyłem około łyżki)

Przygotowanie
1) W
ieprzowinę umyć i osuszyć. Natłuścić oliwą i natrzeć solą, pieprzem i papryką.
2) Ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem worcester i sosem tabasco. Przykryć szczelnie folią.
3) Piec 3-4 godziny w temperaturze 170 stopni, aż będzie się dosłownie rozpadać.
4) Używając dwóch widelców "czesać" mięso, oddzielając podłużne kawałki mięśnia.
5) Wymieszać z ulubionym sosem BBQ lub salsą i podawać w tortilli z warzywami (sałata lodowa, pomidor, ogórek, awokado, marynowane jalapenos) i śmietaną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz