sobota, 15 lutego 2014

Wariacje jejecznicowe vol. 1

Było rano, czekaliśmy aż pranie się skończy, powiesimy i będzie można ruszać w drogę. Ja zadowoliłem się bułką z szynką jak od Dinal'a i serkiem wiejskim, a Moderatorka zdecydowała się na jajecznice, w lodówce było pełne różnych losowych składników i wyszła z tego pyszna jajecznica.
Do ozdoby dodała kilka kropel musztardy (łagodnej, amerykańskiej) i przez przypadek odkryła, że musztarda + ta jajecznica = duża okejka (y).



Składniki :
-2 jajka
~50ml mleka
-plaska łyżeczka oregano i tymianku
-szczypta bazylii
-2 łyżkii pokrojonej w kostkę zielonej papryki
-2 plastry szynki w paski
-1 plasterek sera żółtego pokrojony drobno (najlepiej tostowego)
-2 / 3 pieczarki pokrojone w kostkę
-sól / pieprz

Przygotowanie :
1) Jajka, mleko, ser i zioła wymieszać w misce. (+ sól / pieprz)
2) Szynkę i pieczarki podsmażyć na oleju. Gdy szynka zacznie intensywnie pachnieć wlać zawartość miski i smażyć mieszając według swoich preferencji (mocno / lekko ścięta).
3) Dodać paprykę, wymieszać. Podawać z pomidorem oraz odrobiną musztardy.

ENGLISH:

-2 eggs
~ 50ml milk
-flat tsp oregano and thyme
-pinch of basil
-2 tbsp diced green peppers
-2 slices of ham
-1 slice of cheese, finely chopped (preferably toasted)
-2 / 3 diced mushrooms
-salt / pepper 
-tomato and mustard (serving)

1)
Mix in a bowl eggs, milk, cheese and herbs. (+ Salt / pepper)
2) Cut the ham into small pieces, then fry with mushrooms in oil until shrooms are cooked. Pour egg mixture and fry according to your preferences (runny / set)
3) Add chopped paprika and mix. Serve with tomato and some mustard.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz