wtorek, 4 lutego 2014

Jerk Chicken

Danie typowe dla kuchni Jamajki. Chyba zawiera wszystkie smaki, jakie możesz sobie wyobrazić i jest całkiem pikantne, ale jedzone z ryżem ma ciut lżejszy poziom ostrości. To jest pierwszy i napewno nie ostatni przepis z restauracji w której pracuję. Jednak tam nie figuruje jako oddzielne danie, tylko jest skłądnikiem pizzy, ja zrobiłem to tradycyjnie czyli ryż + sos. Podaje przepis na samą marynatę, która sprawdza się świetnie na kurczaku, krewetkach i innych delikatnych mięsach.

Składniki :
-6 papryczek chilli
-2 zielone papryki
-2 łyżki zmielonego ziela angielskiego
-2 łyżki tymianku
-8 ząbków czosnku
-3 cebule
-40g majeranku/natki pietruszki (lub 50:50)
-2 łyżki cukru
-1,5 / 2 łyżki soli
-2 łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki imbiru
-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-2 łyżeczki mielonej kolendry
-1/2 szklanki oliwy z oliwek
-1/2 szklanki sosu sojowego
-1 szklanka białego octu winnego
-1 szklanka soku pomarańczowego
-sok z 1 / 2 limonek.

Przygotowanie :
1) Zmiksować dokłądnie wszystkie skłądniki i odstawić na 12 godzin do lodóki 'do przegryzienia'.
2) Marynować mięso przez noc a następnie upiec (nie wylewając marynaty). Lub odsączyć z marynaty i ugrillować. (Ta ilość marynaty starczy na 2,5 / 3kg kurczaka)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz