Składniki (4 porcje) :-500ml bulionu z kurczaka
-400ml (1 puszka) mleka kokosowego
-4 jajka ugotowane na średnio/twardo
-1 limonka
-1 łyżka cukru
-1 / 1,5 łyżki sosu rybnego
-40 gram Laksa Paste (gotowa pasta do tej zupy, mogę przepis dodać na samą pastę, jak nie znajdziecie w sklepie)
-150g krewetek tygrysich
-1 chilli
-2 liście limonki (można pominąć lub zastąpić skórką limonki)
-1 szklanka kiełek mung
-1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
-50ml oleju
-liście kolendry
-makaron chow mein / vermicelli
Przygotowanie :
1) Krewetki (surowe / obgotowane) wrzucić na gotujący się bulion i gotować ok. 2 minuty. Wyjąć, obrać z pancerzyków i wyjąć "czarną żyłę". Makaron przygotować wedle wskazówek na opakowaniu.
2) W garnku rozgrzać olej, dodać pastę i smażyć mieszając, aż zacznie mocno pachnieć.
3) Dodać mleczko kokosowe, cukier i sos rybny - wymieszać.
4) Powoli dolać bulion, sok z limonki i zbalansować smak sosem rybnym/cukrem i limonką według swoich upodobań.
5) W talerzach ułożyć porcje makaronu, wlać zupę i dodać po jednej czwartej kiełków fasoli mung, krewetek, liści limonki oraz posiekanej chilli i szczypiorku. Udekorować jajkiem przeciętym na pół oraz liścmi kolendry. Podawać póki gorące! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz