Pewnego dnia jadłam rano właśnie ten omlet i pomyślałam, że przecież nie każdy robi taki sam omlet, a tym bardziej, jeśli chodzi o dodatki. Dlatego postanowiłam się z wami podzielić prostym przepisem na to pyszne śniadanko.
Na 1 porcję potrzebujemy:
-2 duże jajka
-2 łyżki mąki typ. 450
-2 łyżki wody
-pół łyżeczki sody
-masło do smażenia (1 łyżka)
+dodatki:
-niskosłodzony dżem wiśniowy lub malinowy (2 duże łyżeczki)
+dodatki:
-niskosłodzony dżem wiśniowy lub malinowy (2 duże łyżeczki)
-nutella (1 duża łyżeczka)
-banan lub inne owoce
-bita śmietana ("Śnieżka"+śmietana/mleko)
-bita śmietana ("Śnieżka"+śmietana/mleko)
1) Mieszamy dokładnie jajka, mąkę, wodę i sodę.
2) Ubijamy bitą śmietanę i kroimy owoce.
3) W kubeczku mieszamy dżem z nutellą.
4) Smażymy omlet na masełku na średnim ogniu, gdy już nie będzie płynny z wierzchu- przerzucamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Omlet powinien się zacząć pompować, więc trzeba ewentualnie przyciskać unoszące się boki do patelni.
5) Zarumieniony z obu stron omlet przekładamy na talerz, smarujemy dżemem z nutellą, składamy na pół i ewentualnie przyozdabiamy dodatkami.
2) Ubijamy bitą śmietanę i kroimy owoce.
3) W kubeczku mieszamy dżem z nutellą.
4) Smażymy omlet na masełku na średnim ogniu, gdy już nie będzie płynny z wierzchu- przerzucamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Omlet powinien się zacząć pompować, więc trzeba ewentualnie przyciskać unoszące się boki do patelni.
5) Zarumieniony z obu stron omlet przekładamy na talerz, smarujemy dżemem z nutellą, składamy na pół i ewentualnie przyozdabiamy dodatkami.
Polecam zamiast mąki bułkę tartą ;) ( w moim 'na słono')
OdpowiedzUsuńO bułce w omlecie jeszcze nie słyszałem, ale przetestuje! ;)
Usuń