poniedziałek, 11 marca 2013
Grillowany kurczak w marynacie limonkowo-miodowej ze smoked Tabasco
Składniki (3-4 porcje) :
-600g kurczaka (podwójny filet)
-3 limonki
-75ml oliwy z oliwek
-3 łyżki sosu Chipotle Tabasco / Mad Dog Smoked
-2 łyżeczki soli
-2 łyżki miodu
-pietruszka
Przygotowanie :
1) Kurczaka oczyścić i przeciąć wzdłuż na cieńsze 'kotlety'.
2) Wymieszać wyciśnięty sok z 2,5 limonki, oliwę, sól i sos.
3) Marynować kurczaka w 2/3 marynaty około 15-20 minut w temperaturze pokojowej. Pozostałą marynatę rozmieszać z miodem.
4) Mięso wyciągnąć z marynaty i grillować na patelni po 3-5 minut z każdej strony aż będzie gotowe. Następnie posmarować resztką marynaty (z miodem) i grillować kolejną minutę aż kurczak będzie ładnie złoty. Po rozłożeniu na talerze polać pozostałą marynatą (z miodem).
5) Podawać z sałatką (tu - czerwona kapusta, rukola, pomidor i ogórek + sos winegret), cząstką limonki i pietruszką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Rukola do tego kurczaka - MISTRZOSTWO ŚWIATA! Marynata genialna, ostatnio zrobiłam na grilla z przyjaciółmi i szczerze mówiąc sama byłam w szoku, że może być AŻ TAK DOBRA!
OdpowiedzUsuńPoproszę o więcej przepisów z Tabasco! :D
Pozdrawiam
Miło słyszeć ;)
UsuńJak coś ciekawego mi z Tabasco wpadnie w łapy to wstawię!
5!