Tłuszcz! Cukier! Wysoka kaloryczność! Karmel! Jeśli opis Cię nie odstraszył to smak na pewno zrekompensuje dodatkową fałdę której można się nabawić obżerając się tym! Bardzo kremowy, słodko-waniliowy deser z chrupką skorupką z karmelu. Dla me bomba, ale raz na długi czas!
Składniki :
-500 ml śmietanki +30%
-6 żółtek
-1/3 szklanki cukru pudru
-pół laski wanilii
-brązowy cukier do posypania
Przygotowanie :
1) Laskę wanilii przeciąć w pół, wyskrobane ziarenka dodać do śmietanki wraz z połówkami. Zagotować na malutkim ogniu śmietankę z wanilią i cukrem. Przestudzić.
2) Żółtka rozbełtać mikserem - nie na puszysto i powoli dodawać śmietankę cały czas mieszając. Mikstura ma się nie napowietrzać!
3) Przelać do kokilek (można używać sita do odpowietrzenia kremu jeśli zajdzie potrzeba) i piec 50 minut w temperaturze 100 stopni. Odstawić na wystygnięcia.
4) Wierch posypać cukrem brązowym i skarmelizować palnikiem uważając by nie przypalić!
Smaczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz