poniedziałek, 18 marca 2013
Szaszłyki z sosem orzechowym ( satay )
Jeśli lubisz masło orzechowe to wypróbuj, jeśli nie jadłaś/eś to wypróbuj bo warto! ;)
Przepis bardzo prosty, nie wymaga dużo pracy a efekty są co najmniej zadowalające!
Składniki (4 porcje) :
-400g kurczaka
-300 ml mleczka kokosowego
-1,5 łyżeczki kurkumy
-pół łyżeczki pieprzu czarnego
-1 łyżeczkę ostrego curry
sos :
-100ml mleczka kokosowego
-1 łyżeczka pasty curry
-1/4 szklanki masła orzechowego chrupiącego (z kawałkami orzechów)
-1-2 łyżki sosu rybnego
Przygotowanie :
1) Kurczaka pociąć na kostkę na jednego gryza. Moczyć godzinę w mieszance mleka kokosowego, kurkumy, pieprzu i curry. Następnie nabić na patyki do szaszłyków.
2) Grillować aż mięso będzie gotowe (2-3 minuty z każdej strony na patelni grillowej) co jakiś czas smarując pozostała marynatą.
3) Położyć na talerzu udekorowanym sałatą, obok postawić miseczkę z sosem i jak ktoś lubi - sałatkę. (Na zdjęciu sałatka z ogórka, posiekanego chilli i szczypty czarnuszki spryskana sosem rybnym i sokiem z limonki)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz