Podaje zmodyfikowane proporcje bo oryginał miał za dużo bułki tartej, która zabijała smak mięsa.
-600g mielonej baraniny
-1/2 szklanki bułki tartej
-150g sera feta
-garść posiekanych liści mięty
-3 posiekane ząbki czosnku
-1 jajko
-sól morska / pieprz czarny
*
-2 pomidory
-po 1/3 szklanki posiekanej mięty, szczypiorku i pietruszki
-pół szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
-sok z połowy cytryny
-ząbek czosnku
-sól pieprz
-1 łyżeczka oliwy z oliwek
-pita
-sos czosnkowy
Przygotowanie :
1) Wymieszać pierwsze 6 składników na w miare jednolitą masę i doprawić pieprzem i solą. (Jeżeli masa jest zbyt 'płynna' dodać więcej bułki tartej) Uformować 6 burgerów i posmarować oliwą.
2) Pomidory pozbawione nasion posiekać w kostkę i wymieszać z ziołami, ogórkiem, oliwą i posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3) Na niewielkiej ilości oleju smażyć burgery ~5 minut na stronę na średnim gazie.
4) Na gorącej picie ułożyć warstwę warzywnej 'salsy', położyć mięso i polać niewielką ilością sosu, lub ułożyć warzywa tradycyjnie - jak ja zdjęciu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz