Składniki :
-1/2 szklanki posiekanej drobno cebuli
-2 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczka soli (mniej/więcej zależnie od słoności tuńczyka)
-2 łyżeczki oleju sezamowego
-2 jajka
-2 łyżki mąki
-2 łyżeczki uprażonego sezamu (opcjonalnie)
-1 łyżeczka pasty gochujang (koreańskiej pasty chilli lub innej od biedy)
Przygotowanie :
1) Wymieszać wszystkie składniki, powoli dodawać sól próbując na słoność. Jeżeli masa jest zbyt płynna dodać ciut więcej mąki.
2) W ręku uformować niewielkie, grube na ~1cm placki i smażyć na rozgrzanym oleju na niedużym ogniu, aż będa złociste.
3) Podawać z sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym w stosunku 3:1 lub sosem chilli. Można podawać z kimczi i innymi koreańskimi sajdami. Smacznego!!
A nie mówiłem, że proste?!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz