Składniki :

-20 czarnych oliwek, pocięte w plasterki
-2 łyżki octu balsamicznego
-3 łyżki oliwy z oliwek
-3 młode cebulki (szczypiorek tylko)
-1/2 cytryny
-garść świeżej mięty
-1/2 papryczki chilli (lub więcej)
-świeżo mielony pieprz czarny
-sól morska
Przygotowanie :
1) Ogórka przeciąć wzdłuż, odciąć końcówki i łyżką wyskrobać nasiona. (Na zewnętrzej stronie można zrobić 'rysy' widelcem dla lepszego wyglądu).
2) Pokroić ogórka w plastry grubości ~1cm. Szczypiorek, miętę i chilli posiekać w drobne paseczki.
3) Wymieszać sok z cytryny, skórkę, oliwę i ocet balsamiczny.
4) Wymieszać wszystkie składniki dodając porządną szczypte soli i pieprzu.
5) Zbalansować smak solą lub cukrem. Podawać najlepiej schłodzone. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz