Składniki :
- pomidorki koktajlowe
- trawa cytrynowa/patyki do szaszłyków
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka pasty curry (Phanaeng lub czerwonej)
- sok z połowy limonki
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietanki kokosowej
sos:
- 150ml śmietanki kokosowej
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 0,5 łyżeczki pasty curry
- szczypta cukru
- sok z połowy limonki
- sok z połowy czerwonej pomarańczy
Przygotowanie :
- Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Połączyć składniki marynaty, kurczaka porządnie 'posmyrać' marynatą i odstawić na minimum godzinę. (Jeżeli dłużej niż 2h to do lodówki)
- Kurczaka nabijać na trawę cytrynową (lub na zwykłe patyczki, będzie gorsze, ale wciąż okej), przekładająć przeciętymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
- Składniki sosu połaczyć na patelni i gotować około ~7 minut.
- Szaszłyki grillować ~2/3 minuty z każdej strony a następnie podawać z sosem i ryżem basmanti. Można przystroić świeżą kolendrą i cząstkami limonki. Smacznego! ;)
O rany!
OdpowiedzUsuńTo wygląda tak apetycznie, że aż mi ślinka cieknie.
Facet co gotuje takie pyszności, to....
to ja :D
Usuń