Składniki :
- pomidorki koktajlowe
 - trawa cytrynowa/patyki do szaszłyków
 - 2 piersi z kurczaka
 
- 1 łyżeczka pasty curry (Phanaeng lub czerwonej)
 - sok z połowy limonki
 - 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
 - 1 ząbek czosnku
 - 3 łyżki śmietanki kokosowej
 
sos:
- 150ml śmietanki kokosowej
 - 2 łyżeczki masła orzechowego
 - 1 łyżeczka sosu rybnego
 - 0,5 łyżeczki pasty curry
 - szczypta cukru
 - sok z połowy limonki
 - sok z połowy czerwonej pomarańczy
 
Przygotowanie :
- Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
 - Połączyć składniki marynaty, kurczaka porządnie 'posmyrać' marynatą i odstawić na minimum godzinę. (Jeżeli dłużej niż 2h to do lodówki)
 - Kurczaka nabijać na trawę cytrynową (lub na zwykłe patyczki, będzie gorsze, ale wciąż okej), przekładająć przeciętymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
 - Składniki sosu połaczyć na patelni i gotować około ~7 minut.
 - Szaszłyki grillować ~2/3 minuty z każdej strony a następnie podawać z sosem i ryżem basmanti. Można przystroić świeżą kolendrą i cząstkami limonki. Smacznego! ;)
 
O rany!
OdpowiedzUsuńTo wygląda tak apetycznie, że aż mi ślinka cieknie.
Facet co gotuje takie pyszności, to....
to ja :D
Usuń